Natasha Lesters spesialitet er å finne fram til ukjente kvinner som gjorde en heltemodig innsats under andre verdenskrig, men som siden har blitt forbigått av historikerne. Et viktig feministisk prosjekt som krever grundig og årelang research.
Under arbeidet med «En ny verden», som nå lanseres på norsk, reiste Lester til New York. Handlingen foregår nemlig på Manhattan og er inspirert av virkelige hendelser.
– Jeg dro til New York for å gå i de samme gatene som hovedkarakteren Evelyn. Faktisk reiste jeg dit to ganger, den første gangen ble jeg sittende fast i orkanen «Sandy». Det var en forferdelig opplevelse og jeg måtte gi opp alt av research, sier den australske forfatteren.
Grusomme holdninger
Lester våget seg tilbake til storbyen et par måneder senere, og da gikk det bedre. Hun fikk blant annet tilgang til arkivene til Columbia Medical School.
– Jeg var så heldig å få utforske de håndskrevne forelesningsnotatene til en av Columbias tidlige kvinnelige medisinstudenter fra 1922. Jeg fant også memoarene til den første kvinnelige ambulansekirurgen på Manhattan, som belyste diskrimineringen som kvinnelige medisinstudenter og nyutdannede ble utsatt for.
– Med sammenbitte tenner leste jeg gjennom håndboken om fødselspraksis som var i bruk på den tiden. Det var en grusom tone; holdningene som ble uttrykt til gravide kvinner og måten fødsel ble sett på, gjorde meg mer bestemt på å skrive boken og avsløre disse aspektene av kvinnehistorien.
Begeistret for Norge
For halvannet år siden kom Lester på norgesbesøk, og hun håper å kunne reise tilbake snart.
– Jeg elsker mine norske fans! Det er fantastisk at bøkene mine når lesere på den andre siden av kloden, sier Lester som er bosatt med ektemann og tre barn i Perth, hovedstaden og den største byen i den australske delstaten Vest-Australia.
Lesters bøker har solgt i over 75 000 eksemplarer i Norge.
Hennes nyeste roman på norsk, «En ny verden», er oversatt av Svein Svarverud.