XU-agenter : humleforskeren, journalisten, tryllekunstneren og studenten – tause i 50 år

Posted on Posted in Dokumentar
Forfatter: Edda Espeland
ISBN: 9788284340289
Utgitt: Vår 2021
Pris: kr 399.-
Vekt: 410grgr

XU var Norges største og mest effektive hemmelige etterretningsorganisasjon under andre verdenskrig. Den var enestående – ikke bare i norsk, men også i alliert sammenheng. Den besto av cirka 1500 agenter, de fleste unge sivilister som var villige til å ofre livet for Norge, demokratiet og ytringsfriheten. Likevel er XU og innsatsen til menneskene bak organisasjonen ikke spesielt godt kjent.

I denne boken forteller Edda Espeland om bakgrunnen og historien til XU gjennom tre unge mennesker i ledelsen – Øistein Strømnæs, brilliant leder og tryllekunstner, Anne-Sofie Østvedt, ung student og nestleder, og Astrid Løken, humleforsker og koordinator – samt sin egen far, Erling Espeland, som var journalist og XU-agent på Gjøvik.

Ikke bare bedrev de livsfarlig arbeid og sto i konstant fare for å bli avslørt av det tyske sikkerhetspolitiet, de ble også motarbeidet av den norske militære ledelsen i Stockholm og London som ikke alltid var like godt oppdatert på sikkerhetssituasjonen hjemme. Etter krigen ble XU-agentene pålagt taushetsplikt. Den ble først opphevet i 1988, og mange fikk aldri den anerkjennelsen og oppmerksomheten de fortjente for sin enorme innsats. Nå er de alle borte, men historien om disse menneskeskjebnene må leve videre.